Nederlands Nederlands Nederlands NL

Het verschil maken in Krakau

In Polen, waar de gevolgen van de oorlog in Oekraïne nog dagelijks gevoeld worden door de vele vluchtelingen die daar worden opgevangen, zijn er gelukkig nog altijd verhalen van hoop en solidariteit. Onder de 200.000 vluchtelingen die naar Krakau vluchtten, zijn er twee inspirerende dames die een verschil maken.

Deze twee vrouwen openden bij het uitbreken van de oorlog een winkel, gevuld met gratis producten voor degenen die alles hebben verloren. De stichting Dobro Zawsze Wraca -wat ‘Het goede keert altijd terug’ betekent- werd hiervoor in het leven geroepen. Hun hartverwarmende motto: "In je eentje kan je de wereld niet veranderen, maar in je eentje kan je wel de wereld voor iemand anders veranderen."

Hier in Nederland hoorde Jelle van der Knijff, medewerker bij Hartingbank, hun oproep voor hulp. Met enkele vrienden bundelde hij zijn krachten om deze kleine organisatie vrijwillig te ondersteunen. Met korte en directe lijnen zorgen zij ervoor dat broodnodige producten worden verzameld en de reis van Nederland naar Krakau kunnen maken.

Al twee jaar lang opent de winkel dagelijks haar deuren voor 400 tot 500 vluchtelingen. En nog steeds zijn nieuwe donaties dringend nodig. Jelle plaatste een oproep op LinkedIn en dit werd gezien door Life & Mobility.

stoelen_inladen_oekraineHet mocht zo zijn dat er nog enkele incourante rolstoelen in het magazijn van Life & Mobility stonden!

Door assortimentswijzigingen waren deze ongeschikt geraakt voor verkoop, maar nog in perfecte nieuwstaat. Net voor kerst kwam Jelle naar Doetinchem om de rolstoelen persoonlijk op te halen. Met een volle bus en aanhanger reed hij zelf naar Polen, waar de rolstoelen zeer welkom waren. Zo konden we letterlijk invulling geven aan onze missie: mensen met een mobiliteitsbeperking meer vrijheid bieden.  

oekrainse_soldaten2

Zodra de rolstoelen in Polen arriveerden, werden ze met veel dankbaarheid ontvangen. Een aantal van deze rolstoelen, samen met een gedoneerde ambulance, is zelfs gebracht naar een revalidatiecentrum voor Oekraïense soldaten in Oekraïne

Wil jij zelf ook een bijdrage leveren aan de oproep van deze twee dames? Neem dan contact op met Jelle van der Knijff. Vanuit Life & Mobility een diepe buiging voor het belangrijke werk dat hij belangeloos verzet!

 

Terug naar overzicht