Nederlands Nederlands Nederlands NL

Gezamenlijke kracht: een bijzondere maatwerkoplossing voor Herman

Herman, een 71-jarige Tukker in hart en nieren, heeft een rijke geschiedenis in de houtindustrie waarin hij jaren met veel plezier heeft gewerkt. Zijn carrière begon als 14-jarige jongen met het schuren van pootjes, waarna hij doorgroeide tot een bevlogen medewerker in de houtdraaierij. Hier kon hij zijn creativiteit kwijten maakte hij vele producten, waaronder sjoelstenen en stoel- en tafelpoten. 

Uitdagingen en overwinningen: leven met MS 

Op zijn 42e kreeg Herman de diagnose Relapsingremitting MS (RRMS), die hij zelf omschrijft als de 'happy' vorm van MS. Ondanks deze uitdaging kon hij lange tijd zelfstandig functioneren. Helaas dwong de ziekte hem op zijn 45e afscheid te nemen van zijn geliefde werk in de houtdraaierij.  

Herman_2

Overstap naar de EVO Lectus 

In mei 2018 verruilde Herman zijn geliefde Twente in voor Zandvoort, waar hij bij Nieuw Unicum terecht kwam: een gespecialiseerd zorgcentrum voor mensen met MS. De voortgang van de ziekte had aanzienlijke gevolgen voor Hermans mobiliteit. Wat begon met het verlies van zijn beenfunctie, ontwikkelde zich tot het verlies van gevoel in zijn armen en uiteindelijk ook zijn benen. Dit maakte het gebruik van een manuele rolstoel niet meer mogelijk. 

Cliënt Centraal methode

Rond die tijd kwam Life & Mobility in beeld. We gingen bij Herman langs in Zandvoort om zijn behoefte in kaart te brengen aan de hand van onze ‘Cliënt Centraal’ methode. Daarbij gaan we altijd uit van het functioneren en de behoefte van de cliënt. We kijken naar wat de cliënt zelf nog kan en wat hij/zij nog graag zou willen doen.   

Op basis van de Client Centraal-methode, gebaseerd op het ICF-systeem, hebben we voor Herman een gebruikersprofiel ontwikkeld. Vervolgens konden we zijn functie-eisen vertalen naar een passende productoplossing. Passend bij zijn behoeften vonden we voor Herman een mooie mobiliteitsoplossing: de EVO Lectus. Deze elektrische rolstoel verbeterde voor een lange periode zijn mobiliteit, maar door de steeds verminderde functie van zijn ledematen bracht dit na enkele jaren weer nieuwe uitdagingen met zich mee.  

Daarom ontwikkelden we in samenwerking met mo-vis, producent van besturingssystemen voor elektrische rolstoelen, een oplossing die naadloos aansluit bij de individuele behoeften van Herman. 

Herman_3

Maatwerkoplossing in samenwerking met mo-vis

In ons Specialty Center in Kerkrade, waar we gespecialiseerd zijn in hoogwaardig individueel maatwerk, hebben we de aanvraag van Hermans behandelaar zorgvuldig omgezet in een productoplossing: een elektrisch wegzwenkbare kinbesturing met een joystick. Dit is een innovatieve combinatie van de mo-vis All-round joystick (light) en de Multiswing 2G. Hierdoor kan Herman de joystick op de vertrouwde manier kan gebruiken, maar dan via een wegzwenkbare arm die met zijn kin bediend kan worden.  

Dankzij deze zwenkarm kan Herman de kinbesturing moeiteloos naar zijn kin bewegen en weer wegzwenken. Dit doet hij met een knop die naast zijn hoofd geplaatst is. Zo kan hij bijvoorbeeld zonder problemen eten en wordt hij niet gehinderd door de kinbesturing als hij spelletjes speelt op zijn computer. Deze maatwerkoplossing is geschikt voor plaatsing op al onze elektrische rolstoelen.   

Onafhankelijkheid en vrijheid voor Herman 

Drie maanden geleden was het dan zover. Herman ontving zijn op maat gemaakte kinbesturing op de EVO Lectus. Deze innovatieve aanpassing stelt Herman nu in staat om zijn rolstoel volledig zelfstandig te besturen, iets wat met de standaard joystick niet mogelijk was vanwege hetverminderde gevoel in zijn handen en armen. 

Herman_1

Sindsdien geniet Herman volop van zijn leven in Nieuw Unicum en de prachtige duinen van Zandvoort. De kinbesturing heeft hem niet alleen een stukje mobiliteit teruggegeven, maar ook de regie over zijn eigen leven. Met zijn EVO Lectus en de speciale kinbesturing ervaart Herman weer veel vrijheid, waardoor hij met veel plezier zijn dagen doorbrengt in deze prachtige omgeving 

Terug naar overzicht